“Havana” film sa Robert Redfordom i Lenom Olin

Film iz 1990. sa Robert Redfordom, Lenom Olin, Alan Arkinom režirao je Sidni Polak.

Radnja filma se dešava uoči početka Kubanske revolucije. Robert Redford dolazi u Havanu zbog pokera ne znajući da se sprema Kubanska revolucija. Zaljubi se u Robertu koju igra Lena Olin ne znajući da je udata za revolucionara.Ona ga moli za pomoć da mu obezbedi radio stanicu. On se zaljubljuje u nju i shvata da je udata.Ona i njen miž ga mole da im pruži i dalju pomoć. Upoznaje i revolucionarnog vođu koji ga moli za pomoć. Nakon noći velikih nemira saznaje iz novina da je njen muž ubijen a ona uhapšena. Robert Redford uspeva da je oslobodi preko veza koje je uspostavio igrajući poker, upoznajući šefa tajne policije. Ona pristaje da ode kod njega u stan da se skloni ali ona nestaje, odlazi na imanje svog muža.

Shvativši da je zaljubljen u Robertu odlazi u unutrašnjost Kube kako bi je pronašao na starom imanju. On je nagovara da se vrati s njim u Havanu i da sa njim napusti Kubu. Kada pita, on objašnjava da kvržica na njegovoj ruci sadrži dijamant koji je ušio u njegovu ruku u mladosti kao osiguranje. On organizuje da napusti Kubu preko broda, ali kada se vrati u stan dva Kubanca mu saopštavaju da je njen muž živ i da traži da on izvede Robertu iz zemlje. Rober Redford ( Vajl) se pretvara da radi za CIA i ucenjuje šefa tajne policije da ga pusti da je to nalog iz Vašingtona uz isplatu od 50 hiljada dolara. Roberta je već primetila da on ima neki izraštaj na ruci i on joj je rekao da je to ušiven pod kožom dijamant koji u slučaju duga na kocki može da izvadi i plati dug.

Robert Redford vadi dijamant i plaća otkup za Robertinog muža. Kubanski revolucionari su pobedili i slavlje na ulicama, bogataši beže i on se sastaje sa Robertom koja vidi zavoj na njegovoj ruci. Oni se opraštaju i on odlazi. Sledećih nekoliko godina dolazi na Floridu i gleda prema Havani nadajući se da će doći neki brod i nju dovesti iako zna da više brodovi ne cikulišu između SAD i Kube.